Noorse politie zoekt op water naar vermiste Kamphuis, vriendenkring gelooft niet in ongeluk-scenario

0

De Noorse politie zoekt in het fjord waar eerder zijn kajak en andere spullen zijn gevonden naar de vermiste Arjen Kamphuis. Die Noorse politie lijkt ernstig rekening houden met het scenario dat hij door een ongeluk is omgekomen. Zijn vriendenkring gelooft niet in die theorie.

De 46-jarige cybersecurity-specialist verdween nadat hij op 20 augustus had uitgecheckt in zijn hotel in Bodø, in het noorden van Noorwegen. Volgens de politie had hij bij zijn vertrek uit het hotel twee zware tassen bij zich. In een van die tassen zou zijn opvouwbare kajak, die eerder week in een fjord niet ver van Bodø met andere spullen en zijn id werd gevonden.

Zijn vriendenkring in Nederland gelooft niet in het door de Noorse politie geschetste ongeluk-scenario. Tegen de NOS zegt Marco Visser, die al vier jaar met Kamphuis samenwerkt bij data-analysebedrijf Pretty Good Knowledge en ook bevriend met hem is: “Het ongeluk-scenario zit vol met vraagtekens. Arjen heeft namelijk veel ervaring met expedities in onherbergzame gebieden, zoals de Himalaya. Hij zou nooit alleen aan een gevaarlijke onderneming beginnen.”

De vrienden van Arjen wijzen er ook op dat tien dagen nadat Kamphuis was uitgecheckt in het hotel in Bodo zijn telefoon minder dan een uur aan is geweest. De Noorse politie meent dat vervolgens de Nederlandse simkaart van Kamphuis werd verwisseld voor een Duitse simkaart. Dat zou gebeurd zijn in Vikeså, een plaatsje 1700 kilometer ten zuiden van de plek waar Kamphuis voor het laatst was gezien. In die plaats zou hij ook na 20 augustus nog door een getuige gezien zijn.

Een ander scenario waarmee een deel van zijn vriendenkring rekening houdt is dat van de zelfgekozen verdwijning. “Ook het scenario dat hij opzettelijk verdwenen is, is onrealistisch” volgens zijn vriend Visser. “Hij had sowieso iemand in vertrouwen genomen om de media-aandacht te temperen.”

Kamphuis had voor zijn vertrek nog contact met zijn vrienden. “We vonden het vreemd dat hij daarna niet op onze berichten reageerde”, zegt Ancilla van de Leest, voorvechter van digitale rechten en goede vriendin van Kamphuis tegen de NOS. “Ik had zelf ook lange tijd niets van hem gehoord. Toen hij ook niet op zijn werk kwam opdagen hebben we de politie ingeschakeld.”

Een derde mogelijkheid is dat er sprake is van een misdrijf. Buitenlandse media als The Guardian en The New York Times wijzen op zijn werk voor WikiLeaks. De klokkenluiderswebsite volgt de vermissingszaak op de voet. Onderzoeksjournalist Sanne Terlingen, ook bevriend is met Kamphuis, zegt tegen de NOS dat Kamphuis “meer vijanden heeft dan de bloemist op de hoek” vanwege de aard van zijn werk. “Als je de strijd aangaat en over veel informatie beschikt, dan maak je vijanden.” Maar Terlingen kan zich weinig voorstellen bij het scenario waarbij iemand naar Noorwegen is gereisd om hem om het leven te brengen. “Als dat zo is had hij al veel eerder een probleem gehad. Hij heeft zijn activistische kant juist al jaren achter zich gelaten.”

Deel.

Comments are closed.