Begin met evacuatie toeristen – Orkaan Jose raast langs Sint Maarten, extra schade lijkt mee te vallen

0

José, de orkaan op de hielen van Irma, heeft Sint Maarten grotendeels links laten liggen. Extra schade lijkt er op de door Irma zwaar getroffen Caribische eilanden niet echt te zijn. Twee Hercules-transportvliegtuigen halen vandaag Nederlandse toeristen op die gestrand zijn op Sint-Maarten. Er is plek voor 280 passagiers.

De hulpverlening op Sint Maarten was tijdelijk stilgelegd in afwachting van José, maar komt nu weer op gang. Op Sint-Maarten is er heel veel schade aan gebouwen en huizen. Defensie levert noodhulp. Mariniers hebben ook meegeholpen de orde op het eiland te herstellen en zullen ze dat voorlopig blijven doen.Nederland stuurt de komende dagen honderden extra hulpverleners naar Sint Maarten om te ondersteunen na de orkaan Irma. Het gaat vooral om militairen. Zij brengen voeding, drinkwater en medicijnen naar het eiland en naar Saba en Sint Eustatius. Ook helpen zij de lokale politie bij het handhaven van de openbare orde en veiligheid.

Er zaten al zo’n 230 manschappen op de bovenwindse eilanden, gisteren kwamen daar nog 100 mensen bij. Maandag komen er weer 100, en als het nodig is woensdag nog eens 150.

De afgelopen dagen zijn als eerste mensen geëvacueerd die met spoed weg moesten. Dat waren bijvoorbeeld patiënten die een nierdialyse nodig hadden, of mensen die net een operatie achter de rug hadden.

Twee Hercules-transportvliegtuigen halen vandaag Nederlandse toeristen op die gestrand zijn op Sint-Maarten. Er is plek voor 280 passagiers. De toeristen worden naar Curaçao gevlogen, vanwaar ze terug naar Nederland kunnen. Het is de bedoeling dat aan het begin van de avond (Nederlandse tijd) iedereen veilig op Curaçao is. Voor commerciële vluchten is het vliegveld op Sint Maarten nog lang niet geschikt.

Orkaan Irma nader nu Key West in Florida. In Key West op de Florida Keys, een langgerekt lint van ongeveer 1700 eilandjes, zijn de windsnelheden opgelopen tot orkaankracht. Daar zal Irma zondagmiddag (Nederlandse tijd) aankomen.

Zondagochtend om 5.00 uur (Nederlandse tijd) zaten al meer dan 170.000 mensen zonder stroom zitten in Florida. Op beelden van CNN is te zien hoe hijskranen in Miami door de wind ronddraaien.

In totaal werden eerder meer dan zes miljoen mensen opgeroepen om hun huis te verlaten, meer een kwart van de totale bevolking.

Vannacht kwam orkaan Irma aan land in Cuba. Het pad dat de orkaan Irma zaterdag langs de noordkust van Cuba volgde, is vol verwoestingen achtergebleven. Het water in de Golf van Mexico werd hoog opgezweept en spoelde tot ver in de straten van de hoofdstad Havana. Langs honderden kilometers kust drong het zeewater het land binnen.

Er zijn vooralsnog geen officiële gegevens van de autoriteiten in Havana over slachtoffers op Cuba.

Deel.

Comments are closed.