Nederlandse Anouk (19) uit Hellevoetsluis vermist op Cuba

0

Op Cuba wordt de 19-jarige Anouk van Luijk uit Hellevoetsluis vermist. Anouk zou drie dagen geleden terugvliegen naar Nederland, maar ze kwam nooit aan op Schiphol.

Zaterdag werd voor het laatst iets van haar vernomen. Haar vader had ’s middags, het was toen 6.00 uur ’s ochtends op Cuba, telefonisch contact met haar. Ze was toen waarschijnlijk in Campo Florido, op zo’n 45 minuten van de binnenstad van Havana.Tijdens het telefoongesprek meldde de jonge vrouw dat ze woensdag haar bankpas was verloren en geen geld meer had. Ze vertelde dat ze de hele nacht op straat had rondgezworven en dat ze zich ziek voelde.

Haar vader adviseerde haar naar de Nederlandse ambassade te gaan, maar daar heeft ze zich niet gemeld. Die middag zou ze terugvliegen naar Nederland, maar ze bleek dus niet in het vliegtuig te zitten toen dat zondag aankwam op Schiphol. Sindsdien is er niets meer van Anouk vernomen.

“We zijn bang dat er iets ergs met haar is gebeurd”, schrijft haar vader Wim van Luijk op Facebook, waar hij een oproep doet aan iedereen die naar Cuba reist of nu op Cuba is om naar haar uit te kijken. Anouk slikt, volgens haar vader, medicijnen om psychoses te voorkomen.

Het contact met de autoriteiten over de verdwijning van zijn dochter verloopt volgens Wim van Luijk stroef. De politie wil alleen actie ondernemen als er sprake is van een misdaad of levensbedreigende situatie. De Nederlandse ambassade zegt volgens hem dat het geen taak van de ambassade is om te bellen met hotels en ziekenhuizen om uit te zoeken of zijn dochter er verblijft.

Anouk was alleen op vakantie en reisde op 7 juli af naar het eiland. De jonge vrouw had dagelijks contact met haar ouders, maar nu het een aantal dagen stil is vrezen haar ouders dat haar iets ernstigs is overkomen. De laatste keer dat ze Anouk spraken, was op de dag dat ze terug naar Nederland zou vliegen.

“Ze vertelde ons dat ze haar bankkaart kwijt was en dat ze sinds woensdag 18 juli geen geld meer had. Ook voelde ze zich ziek. Ze zat zonder geld, eten en een slaapplaats”, schrijft haar ongeruste vader op Facebook. “We hebben haar geadviseerd om naar de Nederlandse ambassade te gaan, maar daar is ze nooit aangekomen.”

De ouders van Anouk hebben contact gehad met de politie op Cuba, met de Nederlandse ambassade en met Buitenlandse Zaken en haar als vermist opgegeven. “Maar de politie wil alleen actie ondernemen als er een misdaad of een levensbedreigende situatie is. Zonder enig bewijs van een misdaad doen ze niets!”, schrijft de vader radeloos.

Tijdens het laatste gesprek dat hij met zijn dochter had was ze in Campo Florido op zo’n 45 minuten vanaf de binnenstad van de Cubaanse hoofdstad Havana. De radeloze vader geeft aan, vandaag, woensdag naar Cuba te willen vertrekken om zijn dochter te gaan zoeken.

“Hopelijk geeft Anouk een teken van leven en dit lijkt allemaal een nachtmerrie. Maar tot die tijd gaan we verder met het zoeken naar onze dochter en hopen dat iemand ons kan helpen.”

Deel.

Comments are closed.