Nieuw gevaar voor Sint Maarten! Tropische storm Maria groeit snel uit tot orkaan, ook Saba en St. Eustatius in gevarenzone

0

Het National Hurricane Center heeft een nieuwe orkaanwaarschuwing voor Sint Maarten doen uitgaan. De verwachting is dat de tropische storm Maria snel uitgroeit tot een orkaan en in de loop van maandag en dinsdag (Nederlandse tijd) over de Bovenwindse Eilanden raast.

Dat is slecht nieuws voor Sint Maarten, het door de orkaan Irma zo zwaar getroffen eiland krijgt waarschijnlijk opnieuw met slecht weer te maken. Met windsnelheden die boven de 170 km/uur uitkomen worden er weer grote problemen verwacht, vooral ook omdat het eiland bezaaid is met losse materialen. Er zijn ook waarschuwingen uitgegeven voor Saba en Sint Eustatius. Ook op die eilanden moet men rekening houden met orkaankracht. Saba en Sint Eustatius kwamen er met Irma nog redelijk goed vanaf, het pad van Maria is in de huidige prognoses een stuk ongunstiger.Niet alleen wind gaat een rol spelen maar ook de veel verwachte regen staat er op het programma. Tijdens de passage van de orkaan Maria, zo meldt weerplaza.nl, moet er rekening worden gehouden met neerslagsommen van 250 tot lokaal 500mm. De neerslag kan voor overstromingen en landverschuivingen zorgen. Ook moet de kustlijn weer rekening houden met vloedgolven.

Voor de volgende eilanden staan nu waarschuwingen uit:

* ANTIGUA…BARBUDA…ST. KITTS…NEVIS…AND MONTSERRAT
* GUADELOUPE
* SABA AND ST. EUSTATIUS
* ST. MAARTEN
* ANGUILLA

Deel.

Comments are closed.