ZIE LIVEBEELDEN! Twaalf Thaise voetballertjes en coach na 10 dagen levend gered uit grot

0

Twaalf Thaise voetballertjes en hun coach zijn levend gered uit de grot waar ze al tien dagen vast zaten. Maandagavond bereikten reddingswerkers de groep. Alle twaalf spelertjes en hun coach nu veilig. De volgende stap is om de jongens de grot uit te krijgen, wat problematisch is omdat het water nog steeds hoog staat en de grot nauw is. Bij de ouders van de Thaise voetballertjes is de opluchting groot, nu hun kinderen zijn gelokaliseerd en gered kunnen worden uit de grot. Negen dagen lang bivakkeerden de familieleden bij de ingang van de grot om zo dicht mogelijk bij de jongens te zijn.

Het jeugdteam bevindt zich in een grotkamer op vijf kilometer van de hoofdingang. Deze kamer wordt door speleologen Pattaya Beach genoemd.

Twaalf jongens in de leeftijd van elf tot zestien kwamen met hun trainer op 23 juni in de grot van Tham Luang Nang non, in het noorden van Thailand, vast te zitten toen ze wilden schuilen voor de regen. Het waterniveau steeg vervolgens in snel tempo en ze konden niet meer naar buiten.

Reddingswerkers gaan door met het wegpompen van het water en misschien personeel zal naar het team duiken om de gezondheid van de jongens en hun coach te onderzoeken. Pas wanneer hun lichamelijke conditie voldoende worden ze uit de grot gehaald.

Volgens grotexpert Anmar Mirza is dat zeer gevaarlijk. “Of de jongens geëvacueerd worden of dat er gewacht wordt tot het waterpeil zakt, is een belangrijke beslissing”, aldus de coördinator van de Amerikaanse Nationale Grottenreddingsbrigade. “In de grot goederen brengen naar het jeugdteam kan lastig zijn, afhankelijk van hoe gecompliceerd de duik is. Niet-duikers door een grot laten duiken naar de uitgang is mogelijk nog veel gevaarlijker,” zegt Mirza.

 

Deel.

Comments are closed.