Nu al 425 doden – China zweeg wekenlang over de uitbraak coronavirus

0

Wuhan, waar het virus uitbrak, is nu een uitgestorven stad

China heeft het coronavirus wekenlang onder de radar werd gehouden. Volgens het gerenommeerde medisch vakblad The Lancet zouden de eerste symptomen opgedoken zijn begin december, weken voordat er actie werd ondernomen door de Chinese overheid. Een oogarts die studenten geneeskunde waarschuwde, werd opgepakt.

Op de laatste dag van 2019, weken na de eerste symptomen, kwamen de Chinezen naar buiten met een statement: 27 patiënten waren opgenomen met een mysterieuze longziekte. Maar volgens hen was er geen reden tot paniek. “De ziekte is te voorkomen en controleerbaar.”
De 11 miljoen inwoners van Wuhan, waar de bron van de ziekte zou liggen, werden niet op de hoogte gebracht. Een cruciale fout volgens wetenschappers. “Door de bevolking en de medische wereld niet in te lichten, heeft de Chinese overheid haar kans laten schieten om ervoor te zorgen dat de ziekte geen epidemie zou worden” , schrijft The New York Times.

Het aantal doden en besmettingen door het coronavirus in China blijft oplopen. In totaal zijn er nu 425 mensen overleden. In totaal zijn nu 21.000 besmet geraakt. In ruim 3400 gevallen gaat het om een nieuwe besmetting. Het overgrote deel van de besmettingen is in China gebeurd, maar over de hele wereld wordt het virus nu aangetroffen. Zo ook in Europa, onder meer in Engeland, Frankrijk en Duitsland.

China gaf gisteren  toe dat het land tekort is geschoten bij de bestrijding van het coronavirus. Het permanente comité van het politburo, het dagelijkse bestuur van China, zegt dat er lessen moeten worden getrokken uit de gebeurtenissen van de afgelopen weken en dat voortaan beter moet worden ingegrepen als zich een nationale noodsituatie voordoet.  Ook zal de handel in verboden diersoorten snel worden aangepakt. Vermoed wordt namelijk dat de uitbraak van het coronavirus in december is begonnen op een vismarkt in de stad Wuhan.

Deel.

Comments are closed.