Burgemeester Hollandse kustgemeenten: ‘BLIJF THUIS’!

0

BLIJF THUIS EN GA VOORAL NIET NAAR HET STRAND! Dat vragen de burgemeesters van populaire badplaatsen aan alle Nederlanders. De burgemeesters waarschuwen dat op het strand niet de 1,5 meter afstand kan worden gehouden met andere mensen om te voorkomen dat het coronavirus zich verspreidt. De NS vraagt alleen met de trein als dat strikt noodzakelijk is en niet te reizen voor ‘uitjes’.

De oproep van de burgemeesters komt nadat het gisteren, zaterdag, erg druk was op de stranden van Zandvoort, Bloemendaal en Noordwijk. Mensen negeerden massaal de oproep van de overheid en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om drukke plaatsen en groepsbijeenkomsten te mijden.

“Gebruik het gezonde verstand en respecteer de richtlijnen”, beklemtonen burgemeesters Moolenburgh en Roest van Zandvoort en Bloemendaal. “Met deze aantallen recreanten op het strand creëren we risicovolle situaties en dat moet niemand willen. Het is van cruciaal belang dat iedereen zich aan de regels houdt en kan houden om de verspreiding van het coronavirus te beheersen.” Ook burgemeester Wendy Verkleij van Noordwijk sluit zich hierbij aan.”De inwoners en ondernemers van onze gemeente willen bijdragen aan het indammen van het virus”, stelt ze op Nu. nl. “Nu zijn we allemaal verbaasd dat onze gasten zich zo weinig verplicht voelen om ook mee te helpen en om naar de voorgeschreven maatregelen te doen en te laten. In het belang van iedereen vraag ik dan ook: kom niet naar de kust van Noordwijk. Deze zondag niet, maar ook al die andere mooie lentedagen niet die er nog gaan komen, zolang corona bestreden moet worden.”

Ook de NS vraagt reizigers klemmend trein niet te gebruiken voor uitjes in deze periode. “De trein is even geen uitje”, benadrukt de vervoerder. “Laat ruimte aan mensen die de trein het hardst nodig hebben en houdt afstand.”

Italiaanse experts stelden deze week dat het weekend van 7 maart een breekpunt vormde in de verspreiding van het coronavirus. Veel Italianen gingen er dat weekend nog wel op uit, ondanks waarschuwingen van de overheid dat niet te doen. In onder meer Frankrijk kan buiten komen inmiddels worden beboet.

Ook op verschillende plekken in Amsterdam was het zaterdag ondanks het advies om zo veel mogelijk thuis te blijven toch erg druk. Bezoekers van parken en markten bewaarden ook lang niet altijd de geadviseerde anderhalve meter afstand van elkaar blijkt uit foto’s die rondgaan op sociale media.

Ook het aantal mensen dat zaterdag de natuur introk was groot. Volgens een woordvoerder van Natuurmonumenten was het te vergelijken met een mooi paasweekeinde. Het was vooral in de bossen druk. “De mensen willen genieten van de natuur en lekker uitwaaien, maar dat gaat op sommige plaatsen ook gepaard met enige overlast als verkeerd geparkeerde auto’ s, fietsen waar het niet mag en loslopende honden. Vooral dat laatste is heel vervelend, ook omdat we midden in het broedseizoen zitten.”

Deel.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: