Thailand roept voor maand noodtoestand uit

0

De Thaise premier Prayut heeft de nationale noodtoestand uitgeroepen die donderdag in gaat en geldt voor een maand. Het besluit is genomen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De verklaring zal naar verwachting worden gevolgd door de aankondiging van een uitgaansverbod. De premier zei dat de virussituatie nu de noodtoestand in het land rechtvaardigt.

De Thaise premier dringt bij de burgers op aan niet in paniek te raken en niet massaal Bangkok uit te reizen. Prayut vraagt de bevolking tevens om niet te gaan hamsteren. Het kabinet kondigde ook verschillende maatregelen aan om werkenden te helpen, waaronder een uitkering van 5.000 baht per maand gedurende ten minste drie maanden.

In zijn live op televisie uitgezonden aankondiging in Government House, zei Prayut dat er nieuwe maatregelen komen om de ziekte onder controle te houden en dat er een commissie zou worden gevormd om de maatregelen uit te werken. Sommige maatregelen zullen vrijblijvend zijn, anderen verplicht, aldus Prayut. Hij vraagt Thai om niet terug te keren naar de provincie: “Blijf waar je bent. Ga niet terug naar je thuisprovincie, anders krijg je een boete. Er zullen onderweg controleposten zijn. Ga alsjeblieft in thuisquarantaine (op je huidige locatie)”.

Tijdens de noodtoestand, waarschuwde premier Prayut, moeten mensen voorzichtig zijn met wat ze op sociale media plaatsen. Degenen die sociale media misbruiken, worden gearresteerd en vervolgd. Verkopers die de prijzen van producten onredelijk verhogen, zullen ook boetes krijgen.

Bron: Bangkok Post

Deel.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: